úterý 29. ledna 2013

Jak mi „utekla“ cesta kolem světa za „6000 Kč“

Počítám, že asi všem aspoň něco řekne název společnosti ČSA aneb České aerolinie. Tato česká státní aerolinka má totiž jakousi dohodu se společností Citibank a jednou za čas se objeví zajímavé akce. Posledně to byla například kreditní karta Citibank ČSA, která měla poměrně štědré odměny za platby. Pokud máte FFP (Frequent Flyer Programme), můžete u ČSA, respektive u celých aliancí (ČSA patří pod SkyTeam), sbírat míle za to, že s nimi lítáte. Tyto míle však nedostáváte pouze za létání, ale také i například za půjčování aut u smluvních partnerů, ubytování v určitých hotelech a mimojiné také za platby určitými kreditními kartami.

Citibank mělo tedy s ČSA akci na kreditní kartu. V čem akce spočívala? Za první platbu do měsíce od začátku platnosti karty jste dostali bonus 10 000 mil. Za dalších utracených 5000 Kč tuším do nějakého období jste dostali dalších 40 000 mil, tzn. že jste najednou na svém FFP měli u ČSA nějakých 50 000 mil. Samozřejmě se to nepřepočítává 1:1, ale ČSA má tabulku, ve které je uvedeno, kolik mil vás bude stát například cesta z Prahy do New Yorku, respektive do USA. Nezáleží na tom, jestli do těch destinací ČSA létá nebo ne, jelikož se to vztahuje na celou alianci, do které patří i takové aerolinky jako Aeroflot, Air France, Alitalia, China Airlines, Delta Airlines, KLM, Korean Air a další.

Samozřejmě tato karta není zdarma, ale za roční poplatek 2500 Kč. To však nemění nic na tom, že ony odměny měly cenu mnohem vyšší.

Pokud se vám na účet FFP u ČSA přičetlo 50 000 mil, jste šťastným člověkem, jelikož můžete letět do USA jen za cenu poplatků. Ale proč jsem se v nadpisu zmínil o RTW (Round The World) cestě? Jak jistě víte, Hawaj je součástí USA, tedy bylo možno si naplánovat cestu na Hawaj s trasování PRG-ICN-HNL (PRG - Praha; ICN - Soul Incheon; HNL - Honolulu). Další krok však již vyžadoval krapet štěstí na operátorku na lince ČSA, přes kterou jste si plánovali trasu za tyto bonusové míle. Pokud jste totiž natrefili na tu správnou a ochotnou, tak jste se měli šanci si naplánovat zpáteční cestu přes USA, respektive opačnou stranou zeměkoule. Voalá, RTW byl na světě.

Mně bohužel tato akce o pár dní utekla a nestihl jsem si již tuto kreditní kartu pořídit. Bylo to sice nemilé, ale co se dá dělat. Věřím, že se zanedlouho bude podobná akce opakovat a to už si takovou příležitost rozhodně nenechám ujít. Jen bych připomněl, že pokud byste si chtěli kupovat letenky na jednotlivé úseky, vyšlo by vás to dohromady na zhruba 65 000 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dodržujte prosím pravidla slušného vychází při diskutování. Děkuji.