pondělí 28. ledna 2013

LG Optimus Black dostává Android 4.2.1 Jelly Bean v podobě CyanogenModu 10.1

Mnozí ví, že oficiální aktualizace telefonů LG s Androidem nebývají zrovna nejčastější a v době, kdy si všichni (včetně mě) nadšeně pořizovali LG Optimus Black jako high-endový telefon, ještě nikdo netušil, jaké „překvapení“ pro ně LG přichystá. V základu byl Optimus Black s Androidem 2.2 Froyo a jakmile začaly Optimy One dostávat aktualizaci na Gingerbread, všichni majitelé Optimů Black již netrpělivě čekali, kdy se jim na telefonu rozsvítí oznámí o dostupné aktualizaci. Jenže ouha, kde nic, tu nic a tak čekali, čekali a čekali, až už ostatní telefony této kategorie začaly dostávat Ice Cream Sandwich, tak majitelů Optimů Black stále čekali na Gingerbread.

Ten přišel však až v době, kdy už většina telefonů měla Ice Cream Sandwich, což byl pro LG tak trochu fail. Potom se však stalo něco, co čekal asi málokdo. LG chvíli poté oznámilo aktualizaci na ICS, čemuž pochopitelně věřili jen skalní příznivci a všichni „normální“ lidé už čekali, že ta beztak přijde v době Androidu 5. Následně LG toto prohlášení odvolalo a bylo vymalováno. Jenže! I když to LG odvolalo, tak se nejprve v Korei začaly objevovat aktualizace pro korejskou verzi Optimu Black, což dost nahrávalo custom ROMkám pro evropskou verzi, jelikož v nich nefungoval foťák a buildeři neměli k dispozici driver na něj. Najednou se však uživatelům v Evropě začaly i na jejich telefonech objevovat aktualizace na ICS a nutno říct, že sice tyto ROMky pár drobných chyb měly, ale byly daleko odladěnější než například oficiální Gingerbread. Takže to, co LG předtím trvalo neskutečně dlouho, teď zmákli za chvíli. Klobouk dolů. Údajně by měla dorazit i aktualizace na Jelly Bean 4.1, na které si dá snad LG záležet.

Máme za sebou část popisující vývoj aktualizací u LG, který nabral nenadálého obratu. Přejděme ale k hlavní pointě tohoto zápisku. Po vydání aktualizace na ICS se totiž raketovým tempem rozjela tvorba mnoha custom ROMek a také, nebo spíš a hlavně, tvorba CyanogenModu. Všichni očekávali, že brzy přijde v deváté verzi, jenže vývojáři rovnou skočili na desítku a tak byl pro Optimus Black velmi brzo k dispozici Android 4.1.2 v poměrně dost odladěné stabilní verzi CyanogenModu 10. I přesto, že byla stabilní, v ní stále nějaké chyby byly, tak vycházely další Nightly verze s opravami a já občas také aktualizoval, jelikož šlo vidět, že to své ovoce přináší. Včera mi přišlo oznámení o další aktualizaci, tak jsem se rozhodl, že po vynechání několika předchozích zkusím další.


Po aktualizaci mi však přestaly fungovat všechny Gapps, což bylo celkem divné, jelikož ty přestaly fungovat jen při přechodu na novější verzi systému. V tom mě to trklo. Při aktualizaci jsem si totiž nevšiml, že to již nebyl CM10 Nightly, ale CM10.1 Nightly, což je již Android 4.2.1 Jelly Bean. Toto zjištění mě velmi příjemně překvapilo a i když nejsem příznivcem Nightly ROMek, ze kterých se tvoří Stable verze, tak jsem se rozhodl vyzkoušet, jak hodně to bude či nebude fungovat. Zatím můžu říct, že jsem s ní nezaznamenal nejmenší problém (pouze bylo potřeba nahrát novější verzi Gapps). To byl tedy příběh s vývojem ROMek pro LG Optimus Black, který se dobral poměrně štastného konce, jelikož například CyanogenMod 10 stable verzi měl vůbec jako jeden z prvních telefonů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dodržujte prosím pravidla slušného vychází při diskutování. Děkuji.